Výroční zprávy České televize stále čekají na projednání - Prohlášení českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI)

20.10.2019 23:41

Poslanecká sněmovna stále neprojednala a neodhlasovala důležité výroční dokumenty veřejnoprávní České televize. Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu k této situaci vydal dne 20. října 2019 prohlášení, jímž vyzývá Poslaneckou sněmovnu, aby ve věci výročních zpráv České televize konala.

Prohlášení českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI)

Dolní komora parlamentu opět nestihla projednat výroční zprávy o hospodaření a činnosti veřejnoprávní televize. Hlasování o nich proto už poněkolikáté odložila. Kvůli tomu, že poslanci a poslankyně stále nestihli rozhodnout ani o zprávách z roku 2016, natož z roku dalšího, zůstává Česká televize ve velké nejistotě. Stačí totiž, aby zákonodárci odmítli dvě po sobě jdoucí zprávy, a můžou odvolat Radu ČT, která volí generálního ředitele ČT.

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu vyzývá proto Poslaneckou sněmovnu, aby splnila svou zákonnou povinnost a v co nejbližším termínu o výročních zprávách České televize rozhodla v hlasování. Veřejnoprávní média čelí v poslední době kritice a tlaku z různých i politických stran a je třeba, aby zákonodárci neposilovali tento trend a naopak projednáním předložených zpráv jim umožnili fungovat v atmosféře právní předvídatelnosti a svobody.

Veřejnoprávní média mají v současné době, v České republice, nezastupitelnou roli pro zachování demokracie a svobody v zemi. Je tedy třeba, aby politici a političky jejich rozvoj podporovali, zvlášť za situace, kdy mezinárodní novinářské organizace upozorňují na výrazný propad na žebříčku svobody tisku. Aktuální zpráva Evropské federace novinářů si pak všímá jako jedné z hrozeb pro svobodnou novinářskou práci právě neschválených výročních zpráv České televize.

Michal Klíma, předseda správní rady CZ IPI